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6.1.10 RELOCATED BUILDINGS

1. Purpose
1.1.The purpose of this Policy is to;

i. provide a set of development requirements for applications made under
clause 5.12.6;

ii. identify the acceptable development parameters for relocation and use
of relocated buildings in the Shire of Manjimup; and

iii. ensure a consistent approach is taken when considering applications for
planning approval for relocated buildings.

2. Objectives
2.1. To ensure compliance with the relevant provisions of the Local Planning

Scheme No.4 (the Scheme) in a manner that is realistic and ensures that
the use of relocated buildings is undertaken to an approved standard that
pays regard to local amenity and aesthetics and the style, construction
and design of relocated buildings is in keeping with the character of the
surrounding dwellings in particular and the locality in general and to
ensure all works required meet the Policy objectives are completed in a
timely and appropriate manner.

3. Interpretation
3.1. For the purpose of this policy, all terms and references shall have the

same meaning as given by the provisions of the Scheme and associated
regulations.

4. Application of Policy
4.1. This Policy applies to all land within the Shire of Manjimup and is to be

read in conjunction with the Scheme and any other relevant Local
Planning Policy. If a provision of the Policy is inconsistent with the
Scheme, the Scheme prevails to the extent of the inconsistency.

5. Policy Exclusions
5.1. This Policy excludes caravans and park homes, shipping containers and

newly constructed transportable dwellings that have not been occupied
previously.

6. Relationship to Residential Design Codes
6.1. Where a relocated dwelling is to be located upon a lot subject to State

Planning Policy 7.3 Residential Design Codes Volume 1 (R-Codes) the
R-Codes will still apply as if the dwelling was a new construction.

7. Policy Background
7.1. Council appreciates that it may be economical to use second hand

relocated and transportable dwellings as housing in lieu of constructing
new homes. These may be acceptable within the Shire, providing the
development is in keeping with the rest of the dwelling stock of the area
into which it is proposed to bring the relocated or transportable dwelling.

7.2. Under the relevant building legislation reuse of a building in a new
location is considered in the same manner as if the building was newly-
constructed. Therefore, the contemporary requirements for matters
including electrical wiring and energy efficiency are all required to be
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retrofitted to the second hand building.
7.3. In the case of planning, the main concern of the Scheme is to ensure any

development that uses second hand elements does not detract from the
amenity of the locality and achieves the aims and objectives of the
Scheme.

7.4. This Policy has been formulated to allow the local government to ensure
relocated buildings meet a minimum requirement to protect the amenity
of the locality.

8. Policy Measures
8.1. This section outlines the detailed requirements to be applied to

Applications for Development Approval affected by this Policy.
The relocated building will require a Building Permit.
9. Amenity and Appearance of Relocated Building

9.1. When assessing an Application for Development Approval, the local
government shall give consideration to:

a) the relocated building in its new position being rendered visually
acceptable by the use of verandahs, screening and / or
landscaping; and

b) the design, scale and bulk of the relocated building being
compatible with the type of buildings that exist in the locality in
which it is to be located.

9.2. The local government will not grant Development Approval for the
relocated building if it is considered to be in conflict with the age and
design of buildings in the immediate vicinity of the proposed new
location.

9.3. The local government will place any conditions on the Development
Approval it deems appropriate to ensure the relocated building meets the
objectives of this policy in relation to external appearance. These
conditions may include but not necessarily limited to:

a) External repainting and/or recladding of the relocated building;
b) The construction and/or replacement of verandahs; and
c) Modification of roof design if considered necessary to ensure the

relocated building is consistent with surrounding buildings.
10.Landscaping

10.1. In the Town Centre, Residential, Rural Residential or Industry zone to
ensure the relocated building is established as quickly as possible in its
new location, landscaping of the area between the street and building
may be required as a condition of Development Approval.

10.2. Landscaping is to be planted within six (6) months of relocation and
maintained at all times to the satisfaction of the local government.

11.Engineering Certification
11.1. Certification is required from a practising structural engineer that the

design and construction of the building is suitable for relocation and re-
use. Assessment is required prior to determination of the application for
Development Approval.

11.2. Certification is not required for transportable buildings.
12.Asbestos

12.1. The local government will not approve the use of a relocated building
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containing asbestos.
12.2. Prior to approving any application, the local government may require

chemical testing of material samples from the building where it is
believed that these materials may contain asbestos. Should these tests
determine a negative result of asbestos, the building will be considered
for approval.

12.3. Where a building contains asbestos products but is still required to be
relocated by an applicant, all materials containing asbestos are to be
removed prior to relocation taking place.

12.4. Removal of asbestos is to be undertaken in accordance with the Health
(Asbestos) Regulations 1992, or subsequent legislation.

Administration
13.Requirement for Development Approval Prior to Relocation

13.1. All proposals for the relocation and use of relocated buildings require
Development to be granted in accordance with Part 10 of the Scheme.

13.2. Unless an application for ‘Storage’ has been approved by the local
government, Development Approval is required prior to relocation of the
building onto the proposed site.

13.3. The application is to be accompanied by the following information:
a) a site plan showing the proposed location of the relocated building on

the property including setbacks to all existing development and property
boundaries;

b) plans and details of the relocated building, such as the original building
permit;

c) photographs of the relocated building showing the external appearance;
d) details of modifications and other works to be carried out on the

relocated building such as removal of asbestos, re-cladding, painting,
construction of verandahs, etc., including the estimated timing for these
works to occur;

e) structural engineering certification of the relocated building where
required by the local government’ and

f) results of testing for asbestos materials on the relocated building where
required by the local government.

14.Advertising of Applications
14.1. Unless otherwise proposing variations to the deemed-to-comply

provisions of the R-Codes or development standards of the Scheme, no
advertising will be required under this Policy for relocated buildings.

15.Applications Consistent with Policy
15.1. Where an application for Development Approval is consistent with this

Policy and any other requirement of the Scheme or relevant Local
Planning Policy, Development Approval under Part 10 of the Scheme will
be granted under delegated authority to the Chief Executive Officer.

16.Applications Requiring Variation of Policy
16.1. Where an Application for Development Approval requires a variation to

a provision of this Policy, the variation is to be considered by the local
government in accordance with clause 5.5 of the Scheme following
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consultation with neighbouring landowners.
16.2. Delegated authority is not to be exercised for the consideration of

variations to the Policy.
17.Building Permit

17.1. Notwithstanding that Development Approval may be granted by Council,
a Building Permit is required to be sought and issued prior to the
relocation commencing.

18.Cash Bond
18.1. A bond of $5,000 shall be lodged at the time of Building Permit

application to ensure compliance with all conditions repayable when the
works.

19.Time Limit of Works
19.1. The time for completion of all work is prior to occupation or within twelve

(12) months from the date of relocation, whichever comes first.
19.2. Should the local government not be satisfied with works undertaken to

date at the time of expiry of the time limit, it will consider further action
under clause 11.7 of the Scheme.

ADOPTED – 8 July 2021

EFFECTIVE – 21 July 2021

NEXT DUE FOR REVIEW – July 2025

The Administration of this Policy is by the Development and Regulation Directorate.


